Mașinile-cu-transmisie-automată-avantajele-condusului-mai-simpluMașinile cu cutie automată devin tot mai populare în rândul conducătorilor auto din Marea Britanie – si nu e greu de înțeles de ce.

Este mult mai ușor si mai rapid să înveți sa conduci un automobil cu transmisie automată decât un automobil cu transmisie manuală, pentru că nu trebuie să stăpânești ambreajul si schimbătorul de viteze. Deasemeni, unii experți susțin că sunt și mult mai sigure pentru că transmisia automată vă permite sa vă pastrați ambele mâini pe volan în timpul schimbării vitezelor.

Dezvoltarea continua

Producătorii sunt în pas cu tehnologia si incearcă să o ofere conducătorilor auto o varietate foarte mare de autoturisme. Așa dar, putem observa că drumurile sunt invadate de tot felul de automobile avand cutii automate ca-manual automat,  ambreiaj dublu și o inovație numită variabilă continuă transmisie (CVT), care pretinde să ofere o plimbare plăcută, mai ales în ciclul urban.  Datorită acestor tehnologii este foarte greu uneori sa întelegi dacă o mașină este de fapt cu transmisie manuală sau cu transmisie automată, în special dacă are o comandă manuală. Dar dacă, un vehicul nu are un ambreiaj, acesta este de obicei clasificat ca fiind automat.

Cu toate acestea, trebuie să vă adresați unui specialist dacă aveți vreun dubiu cu privire la transmisie, pentru că este foarte clar ca nu este permis să conduci un automobil cu transmisie manuală dacă permisul dumneavoastră vă limitează la automatica.

Timpul de testare

Pentru a reitera, dacă înveți să conduci o mașina cu transmisie automată,după care iei testul cu aceiasi transmisie, ulterior, nu mai poți conduce un automobil cu transmisie manuala. Ar trebui să ei din nou testul practic de conducere pentru a dovedi ca ai putea conduce în condiții de siguranța o mașină cu ambreiaj și schimbător de viteze, cu toate ca, nu va fi necesar să dai din nou examenul teoretic. Dacă sunteți prins conducând un automobil cu transmisie manuală fară calificarea corespunzătoare, vor urma aceleași consecințe ca în cazul în care ați fi fost prins fără permisul de conducere și riscați să suportați o penalizare de la trei până la șase puncte, o amendă de până la 6 000 lei și o posibilă interdicție de a conduce. Mai grav este faptul ca în cazul unei cereri, asigurea ta ar fi nulă și nu va plăti daunele produse.În plus, ai putea fi acuzat de infracțiunea de conducere fără asigurare, care are drept consecință pedeapsă  până la opt puncte și o amendă maximă de 30 000 lei.

Transmisia manuală

Totuși, luând în considerare cele expuse mai sus, trebuie să specificăm că nu este o problemă in cazul condusului invers. Deci, este permis să conduceți o mașina cu transmisie automată chiar dacă ați luat testul pe una cu transmisie manulă.

Poate fi frustrant, dacă ești limitat în a conduce doar autovehicule cu transmisie automată. De exemplu, dacă sunteți pe calea de a cumpăra o mașină, alegerea este mult mai mare dacă puteți opta și pentru un vehicul manual. Deasemenea, mașinile cu transmisie automati, tind sa fie mai scumpe. Iar serviciile de închirieri autoturisme și autovehicule de curtoazie sunt mai susceptibile de a fi manuale decât automate, deși acest lucru este în schimbare, în special în străinătate. De obicei puteți specifica ce doriți atunci când faceți o rezervare.

Costurile de reparație

Asta nu e tot. Costurile de reparație de obicei sunt mai mari pentru autoturismele cu transmisie automata. Urmează și prețul combustibilului.Autoturismele  automate tradiționale consumă cu aproximativ 10% mai mult combustibil faţă de mașinile manuale.

Versiunile mai noi sunt mult mai eficiente din punct de vedere a combustibilului, dar totuși o masina cu CVT consumă cu aproximativ 5% mai mult combustibil în medie.Un dezantaj al mașinilor cu transmisie automată este și faptul că datorită consumului mai mare și emisia gazelor crește, respectiv, impozitele pentru acestea sunt mai mari.Nu trebuie să ai o asigurare specială pentru o mașină cu transmisie automată, insă, marca si modelul automobilului voi influența asupra prețului asigurării.

Decizii de grup

Asiguratorii au mai multe categorii de asigurare, respectiv în funcție de o serie de factori care ar putea afecta costul în cazul unei cereri, precum valoarea vehicului, costul pieselor de schimb, mașina cu transmisie auatomată se încadrează într-o categoriile mai scumpă decât mașinile cu transmisie manuală, astfel prețul asigurării crește.