schimbarea-uluiului-automobilului-persoanaAlegerea uleiului potrivit pentru autovehiculul dumneavoastră este ușor. Trebuie doar sa va puneţi urmatoarele intrebari:

Ce fel de ulei a-ţi utilizat?

Daca aveti un vehicul vechi, care a rulat ulei de unică greutate cea mai mare parte a vieții sale, inseamna ca a acumulat un pic de namol, deoarece unele uleiuri de unică greutate nu au detergent în ele. Dacă ați trece brusc la un ulei multi- vâscozitate, detergentul din el va elibera tot ce sa acumulat pe motorul dumneavoastra, iar namolul se va dezlipi si va murdari totul imprejur. Este mai bine sa lasati namolul, adica sa nu schimbati uleiul, exceptie fiind cazul in care doriti sa investiti in curatarea accestuia. In acest caz motorul va trebuie scos si pus din nou, iar datorita acestui fapt ar putea aparea probleme care nu au existat inainte. Daca masina functioneaza bine, nu treceti la un alt ulei. Este recomandat sa folositi acelasi ulei.

Cât de vechi este uleiul din masina ta?

Cât de multi km ai condus-o?

Dacă autovehiculul a rulat multi km și a fost utilizat un ulei de 30- sau 40-greutate, acest ulei din pacate nu va fi tot timpul suficient pentru a lubrifia componentele uzate ale motorului, care din cauza uzurii au devenit mai mici, iar spatiul dintre ele mai mare. Asa dar, pentru a pastra uleiul suficient de gros iar acele spatii sa se umple, este recomandabil sa schimbati uleiul pe unul si mai greu pentru a evita probleme ca: uzarea rapida a pieselor precum si arderea excesiva a uleiului. Deci, daca ati folosot un ulei de greutate-30, schimbatil pe unul cu greutatea-40, cel putin in timpul verii, cand uleiul are tendinta sa se evapore.

Ce fel de ulei este recomandat in manualul automobilului dumneavoastra? Este vehiculul dumneavoastra inca in garantie?

Asiguraţivă că folositi un ulei cu greutatea ceruta de catre producatorul automobilului dumneavoastra. Producatorul stie care ulei este cel mai bun pentru autoveculele pe care le produce. Iar folosind un al ulei decat cel recomandat, riscati sa pierdeti garantia automobilului in caz ca este nou.

Locuiti unde este foarte frig? Cald? Muntos ? Exista schimbări bruște ale temperaturii în zona în care locuiți sau unde mergeti?

Uleiurile multi-greutate acoperă o gamă vasta de temperaturi. Consulatati diagrama de vascozitate, pentru a fi siguri ca uleiul pe care il folositi este corespunzator conditiilor carora urmeaza sa supuneti automobilul.
Ori de cate ori cumparati ulei, atrageti atentia la brandurile cunoscute, cum ar Pennzoiul, Valvoline etc. De obicei puteti gasi mărci bune de ulei in supermaket-uri sau magaziele de aprovizionare auto. In cazul in care doriti sa economisiti bani, este recomandat sa cumparati uleiul in cantitati mai mari acesta fiind mai ieftin si in acelasi timp absolut necesar.

Nu folositi nici intr-un caz uleiul reciclat, pentru ca nu este cunoscuta provenienta acestuia si ar putea aduce daune extrem de grave motorului.